Kunstdarmen als verpakking voor vlees

Je kent het wel, van kunstmateriaal gemaakte verpakkingen waarin vlees is verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan worsten,  hammen, rollades en droge worsten. Er bestaan zowel eetbare als niet eetbare kunstdarmen en deze producten worden in Nederland gemaakt! Er bestaan verschillende maten, kalibers, confectioneren en kleuren kunstdarmen. Dat is geheel afhankelijk van het eindproduct. Het Kunststofmateriaal wordt uitvoerig getest voordat het gebruikt mag worden in de vleesindustrie. De voedsel en warenautoriteit heeft hiervoor strengen regels opgesteld om de gezondheid van mensen te waarborgen.

 

Eetbare kunstdarmen

Er bestaand inderdaad eetbare kunstdarmen, denk bijvoorbeeld aan rookworsten die je kunt koken in een pan en in stukjes kunt snijden om vervolgens op te eten. Hetzelfde geldt voor een aantal droge worsten waarvan de rand niet afgehaald hoeft te worden. Bovendien worden hammen, die door slagers weer in plakken worden gesneden, ook voorzien van eetbare kunstdarmen. Dit zijn vaak enkel-laags darmen zodat je er gemakkelijk op kunt kauwen en kunt opeten.

Tevens worden er nylondarmen geproduceerd en het voordeel is dat het niet snel scheurt. De darm is rekbaar en je kunt er makkelijk met een vork of mes in prikken. Zeer geschikt voor slice producten die zeer kalibervast moeten zijn.

 

Niet eetbare kunstdarmen

Niet eetbare darmen zijn hoogwaardige producten die ervoor zorgen dat de inhoud en langere periode goed blijft. Het biedt extra bescherming aan het voedsel en ze zijn zeer geschikt voor droge en gekookte worstsoorten. In de supermarkt kun je bijvoorbeeld droge worsten kopen om te eten op een kaasplankje. De worst snij je in plakjes en de rand verwijder je als eerst voordat je het plakje worst opeet.

Andere vormen van niet eetbare darmen zijn netten. Deze worden vooral gebruikt voor rollades. De netten kunnen tegen hitte en wordt ook wel braadnet genoemd. Een rollade in net kan volledig in een pan of oven worden gebraden. Nadat de bereiding voltooid is kan het net worden verwijderd.

Ook op zoek naar een machine op maat voor het produceren van worsten, hammen of rollades? Neem contact op met machinebouwer Twin-Tech !

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*