Kiezen voor een MBO opleiding in de bouw

Een van de beroepen welke weinig veranderd en altijd belangrijk blijft is het beroep van timmerman. De technieken en materialen waarmee wordt gewerkt veranderen continu zoals ook de gereedschappen. Het blijft echter belangrijk dat er voldoende kennis en inzicht is. Dit wordt niet overgenomen door machines of gereedschappen propecia pills online. In Brabant en Zeeland is Bouwopleiding Zuid West de meest aangewezen organisatie voor een bouwopleiding.

BBL of BOL

Wanneer je het VMBO succesvol hebt afgerond kun je kiezen voor een BBL of BOL opleiding. Het grootste verschil zit in het aantal uren praktijk (leerwerk) en theorie. BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) houdt in dat je op MBO niveau bezig bent maar het combineert met werken. De verhouding werk/school staat bij BBL op vier dagen werken en één dag naar school. Bij sommige instanties is inmiddels gekozen voor 4 weken volledig meewerken en vervolgens een week school.

BOL houdt in dat je op school bezig bent met het leren van het vak. Door middel van stages is het zaak om je praktijkkennis op peil te brengen. Het voordeel is dat je profiteert van het netwerk wat je school heeft. Nadeel is dat de stages vaak geen of slechts een kleine vergoeding hebben. Zeker wanneer je dit in vergelijking trekt met BBL.

Timmerman, Metselaar of interieurbouwer?

Wanneer je hebt besloten in de bouw te gaan werken kun je nog allerlei kanten op. De doorgroeimogelijkheden zijn ook nog eens oneindig. Veel jongeren kiezen ervoor om te beginnen als timmerman en later door te studeren voor werkvoorbereider of zelfs uitvoerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*