Hoe je een kind leert sparen

Baby’s huilen als ze moe zijn of een schone luier moeten. Het zit in hun natuur om op deze manier te reageren, ze kunnen immers niet op een andere manier een signaal afgeven. En zoals we allemaal weten is de één eerder gefrustreerd dan de ander en dit is al op vroege leeftijd te merken.

Als kinderen opgroeien, leren ze hun wensen en behoeften uit te stellen; dit wordt ook wel “Uitgestelde satisfactie” genoemd. Dit is allemaal onderdeel van het proces om een volledig functionerende volwassene in onze maatschappij te worden. Ouders spelen natuurlijk een belangrijke rol in het ontwikkelen van deze vaardigheden.

De kunst van het geld sparen

De kunst van het geld sparen voor onze wensen en behoeften vereist van ons deze uitgestelde satisfactie omdat dit goed spaargedrag van ons vereist. Wanneer je kinderen op vroege leeftijd deze vaardigheden aanleert, maakt de kans groter dat ze op latere leeftijd financieel succesvol worden.Watch Full Movie Online Streaming Online and Download

Door kinderen te leren sparen voor hun aankopen, realiseren ze het belang van het stellen van prioriteiten bij hun aankopen. Deze vaardigheid gaat ze uiteraard helpen in hun volwassen leeftijd.

Onze tips om kinderen aan te moedigen om te sparen:

Onthoud dat je rolmodel bent voor je kind, dus je moet eerst zelf zorgen dat je goed spaargedrag laat zien.

Geef je kinderen wekelijks zakgeld en moedig ze aan om een deel daarvan te sparen voor toekomstige doeleinden.

Laat ze klussen in en om het huis doen voor geld. Laat ze zelf ideeën bedenken voor klusjes. Op die manier leren ze zelf oog krijgen voor welke klussen er zijn.

Moedig oudere kinderen aan om te gaan babysitten, de auto van de buren te wassen, of gras te maaien. Op deze manier leren ze de waarde van geld.

Open een bankrekening en kijk er met je kinderen regelmatig naar.

Geef kinderen onder de 5 jaar één of meer spaarpotten om hun geld in te sparen. Kinderen zijn visueel ingesteld en raken graag van alles aan. Een spaarpot geeft ze de gelegenheid om te zien en vast te houden zodat ze kunnen voelen en zien dat het geldbedrag groeit na verloop van tijd.

Stel kleine spaardoelen vast voor dingen die ze graag willen hebben. Let wel op dat de doelen realistisch en haalbaar zijn in korte tijd, anders verliezen kinderen hun aandacht voor hetgeen ze willen hebben.

Laat ze hun spaardoel tekenen en plak dit bijvoorbeeld op de koelkast zodat ze steeds bepaald worden waarvoor ze aan het sparen zijn.

Kijk samen met je kind naar wat iets kost en moedig ze aan om op zoek te gaan naar de beste prijs zodat ze zoveel mogelijk waar voor hun geld krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*