Hoe gebruik je zwaailampen op een veilige manier

Verlichting voor noodvoertuigen zoals zwaailampen en zwaailichten zijn een visuele waarschuwing lichten gemonteerd op een voertuig. Ze worden gebruikt wanneer de bestuurder andere bestuurders wil waarschuwen op de publieke snelwegen en rijwegen. In het geval voor de politie, brandweer en andere voertuigen die worden beschouwd als voertuigen van hulpdiensten mogen zij deze lichten gebruiken om voor het voorgaande verkeer te passeren.

Zwaailichten gebruiken

Zwaailichten die veelal worden gebruikt zijn enkele zwaailichten, met bijvoorbeeld een magneet of zijn veelal producten als zwaaibalken of lichtbalken die over de volledige breedte van het voertuig lopen. Vaak worden door de hulpdiensten zwaailampen gebruikt samen met een sirene om de effectiviteit te vergroten. In vele overheidsinstellingen en afdelingen wordt het gebruik van deze blauwe lichten door de gebruiker wettelijk toegestaan. Oranje zwaailampen mogen ook gebruikt worden door bedrijven die aan de weg moeten werken, zoals bergingsbedrijven of andere bedrijven die aan de weg moeten werken.

Zwaailichten als waarschuwing

Zwaailampen worden over het algemeen gebruikt om voertuigen voor hulpdiensten en naderende voertuigen te waarschuwen. Met behulp van een systeem van visuele waarschuwing kunnenn de mogelijke gevaren van de acties van andere voertuigen, bijvoorbeeld afremmen, of een auto die stilstaat of langzamer gaat dan de snelheid van het verkeer, duidelijk worden gemaakt. Het kan ook worden gebruikt om specifieke aanwijzingen naar automobilisten te geven, met behulp van een geluidssignaal of lichtsignaal, bijvoorbeeld om te stoppen.

De wet

Het gebruik van de alarmlichten wordt beperkt door de wet in Nederland, alleen door de overheid ingesteld noodhulpdiensten mogen blauwe zwaailampen hanteren. Enkele daarnaast mogen oranje zwaailichten gebruiken om andere gebruikers te attenderen op potententieel gevaar. De meeste particuliere bedrijven hebben speciale vergunningen en een zwaailamp met speciale certificaten die aan wettelijke normen voldoen.

Wetten met betrekking tot het gebruik van zwaailichten kunnen variëren per land of regio. U moet altijd contact opnemen met uw lokale en nationale autoriteiten om zeker te weten of u zich aan de regels houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*