Heb ik fysiotherapie nodig?

Het gevoel van spierpijn is bij iedereen wel bekend. Je hebt een nacht geslapen, wordt daarna wakker en bent helemaal stijf. Je spieren voelen pijnlijk en stram aan. Het gevoel wat je dan voelt heb je te danken aan een zware activiteit of training die je vaak niet eerder hebt uitgevoerd of zwaarder dan gewoonlijk. Maar wat is dit gevoel eigenlijk en kan het kwaad? Om het simpel te houden is het gewoon dat je te zwaar getraind hebt voor je lichaam maar dit hoeft niet perse fout te zijn hoor.

Wat is spierpijn nou eigenlijk?

Het vervelende gevoel wat spierpijn je kan geven kan dagen blijven hangen. Dit komt door een combinatie van een aantal factoren. Je spieren zijn zogezegd beschadigd. Dit houd in dat er minuscule scheurtjes zijn ontstaan in de vezels van je spieren waardoor een kleine ontstekingsreactie ontstaat in de spier. Kleine vochtophopingen en ophopingen van witte bloedlichamen ontstaan waardoor de spier opzwelt. Het gevolg hiervan is dat de spier minder kracht kan leveren en pijn gaat doen bij een inspanning.

Dit is wat spierpijn inhoudt op een fysiologische manier maar de grote vraag is natuurlijk hoe je hier dan zo snel mogelijk vanaf kunt komen. Als de spierpijn er eenmaal is dan is er weinig aan te doen. De spier heeft enkele dagen van herstel nodig. Meestal zijn de heftigste dagen 24 tot 48 uur na de inspanning. De pijn zal hierna geleidelijker aan minder worden.

Het is mogelijk om de pijn te verzachten. Dit wil je natuurlijk maar al te graag! Dit kun je doen door de spieren met behulp van kleding goed warm te houden. Ook is een warme douche en een spiermassage goed voor de spieren. Goede voedingsstoffen kunnen ook erg goed helpen. Je spieren hebben stoffen nodig om te kunnen herstellen. Met name eiwitten die te vinden zijn in kwark, eieren, kipfilet etc. zijn hier goed voor. Op het internet is hier meer over te vinden.

Is spierpijn slecht voor je?

Er wordt vaak gedacht dat spierpijn slecht voor je is. Dit komt omdat pijn vaak een teken is dat er iets mis is met het lichaam. Spierpijn is niet goed voor je. Het is namelijk een overbelasting van de spieren. Echter is spierpijn een natuurlijk proces om lichamelijk sterker te worden.

Er zijn scheurtjes ontstaan in je spieren na een stevige inspanning die zullen moeten herstellen. In het lichaam is er sprake van ‘supercompensatie’. Dit betekent dat het lichaam zich zal gaan herstellen boven het oorspronkelijke niveau waardoor je lichaam sterken kan worden. Sterker dan dat het was op het niveau voor herstel.

Je hebt erg veel last

Het is helemaal niet erg dat je lichaam een signaal geeft van overbelasting. Toch kun je erg veel last hebben wat lang kan blijven hangen.  Als je toch erg veel last blijft houden is het verstandig om je te laten helpen door een fysiotherapeut in Leiden of omstreken. Neem hiervoor eens een kijkje op BesteBedrijven.nl. Hier zijn vele goede bedrijven te vinden in diverse branches.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*