Een gaslek detecteren en verhelpen

In huis kan op allerlei plekken gaslekkage ontstaan zonder dat je dit doorhebt. Dit beperkt zich natuurlijk niet tot water- en afvoerleidingen. Ook de toevoer van gas kan lek raken. Een gaslek is één van de gevaarlijkste vormen van lekkage in je woning. Het is daarom belangrijk om te weten wat je moet doen bij een vermoedelijke gaslekkage. Lees hieronder hoe je een lek opspoort en verhelpt.

De gevaren van een gaslek

Een gaslek detecteren en verhelpenAnders dan waterlekkage is lekkend gas niet gemakkelijk op te merken. Aardgas is van nature zowel onzichtbaar als geurloos. Om het gas toch op te kunnen merken is er een geurstof aan toegevoegd. Hierdoor is het in sommige gevallen op te sporen door zijn geur. Wanneer de ruimte waarin het lek zich bevindt geventileerd is, of wanneer het lek klein is, is ook de geur niet opvallend.

Deze onopvallende aard van gas maakt het des te gevaarlijker. De stof is ontzettend makkelijk ontvlambaar. Het is ideaal om vuur te maken waarop gekookt kan worden. Bij een gaslek verspreidt het gas zich zonder dat het wordt opgebrand. Als er zich maar genoeg gas ophoopt kunnen ontzettend gevaarlijke situaties ontstaan. Een explosie of ernstige brand zit dan in een klein hoekje. Kleine hoeveelheden gas, zoals die tijdens het koken ontsnappen, zijn ongevaarlijk om in te ademen. Bij grotere hoeveelheden en slechte ventilatie ontstaat kans op verstikking. De stof verdrijft namelijk de aanwezige zuurstof.

Zelf gaslekkage opsporen

Vermoed je dat er gas lekt in je woning? Deze kans is aanwezig als je gebruikt maakt van toepassingen die aardgas gebruiken. Er kan bijvoorbeeld een scheur ontstaan in verouderde gasleidingen. Of apparatuur is slecht aangesloten. Zelfs zonder dat je iets ruikt is het mogelijk dat een leiding lekt. Hoe spoor je dit lek dan op? Je kunt met huis-tuin-en-keukentechnieken zelf een snelle check doen:

  1. Maak een sopje van bijvoorbeeld afwasmiddel
  2. Smeer dit op de leidingen of koppelingen die vermoedelijk lekken
  3. Controleer of het sop bubbelt

Een gaslek verhelpen

Je hebt een lek geconstateerd. Wat nu? Het is van levensbelang dat je het gelekte gas zo snel mogelijk verdrijft. Open ramen en deuren zodat het een weg naar buiten kan vinden. Tegelijkertijd is het belangrijk om de toevoer van het gas af te sluiten. Op die manier stop je de verspreiding van het aardgas. Zet de hoofdleiding (in de meterkast) om.

Het is moeilijk om zelf de bron van het gaslek precies aan te wijzen. Laat staan om een leiding vakkundig te repareren. Schakel daarom een professioneel lekdetectiebedrijf in. Een vakman beschikt over moderne apparatuur en detectiemethoden. Zo kan deze een ‘snuffelaar’ inzetten om concentraties van gas te meten en de oorzaak van het gaslek te vinden. Door het lek precies te lokaliseren kan onnodig hak- en breekwerk bovendien voorkomen worden. Veelal is uw verzekeraar bereid om de kosten te dekken.

Neem contact op met een gaslek expert!

Vermoed je een gaslek? Bijvoorbeeld door toegenomen verbruik of de geur van aardgas in je woning? Neem dan contact op met een expert voor lekdetectie in Alphen aan den Rijn of lekdetectie in Gouda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*