Rentemiddeling is een relatief nieuwe manier om je hypotheekrente te verlagen. Daardoor kun je profiteren van de huidige historisch lage rentestand en je maandlasten aanzienlijk omlaag brengen. We leggen je in het kort uit hoe rentemiddeling in zijn werk gaat. Daarnaast gaan we in op de voordelen van rentemiddeling.
Hoe gaat het middelen van hypotheekrente in zijn werk?
Als je een hypotheek hebt met een relatief korte looptijd en een hoge hypotheekrente, dan kun je ervoor kiezen om deze te laten middelen. Bij rentemiddeling kies je voor een nieuwe hypotheeklening, met een maximale looptijd van meestal twintig jaar. Je kunt overigens alleen voor rentemiddeling kiezen bij je huidige hypotheekverstrekker. Je mag dus niet naar een andere bank of financiële instelling gaan om daar je rente te laten middelen en een nieuwe hypotheeklening af te laten sluiten. Je hypotheekverstrekker gaat vervolgens kijken naar de rente die hij misloopt. hij zal dit bedrag vervolgens verrekenen in je nieuwe hypotheeklening. Het gevolg is dat je hypotheekrente daardoor lager uitvalt dan bij je oude lening, maar wel wat hoger is dan wanneer je een volledig nieuwe hypotheeklening met dezelfde looptijd zou afsluiten.
Wat zijn de voordelen van rentemiddeling?
Een van de grootste voordelen van rentemiddeling is natuurlijk dat je lagere maandlasten krijgt. Zeker als je je hypotheeklening langere tijd geleden hebt afgesloten, kan dit enkele procenten uitmaken. Ten opzichte van oversluiten is het grootste voordeel dat je niet direct een (hoge) boeterente hoeft te betalen. Deze smeer je uit over de looptijd van je nieuwe hypotheeklening. Doordat dit je dit als rente betaalt, kun je een deel van deze betaalde rente weer terugkrijgen van de belastingdienst. Bovendien hoef je de komende jaren niet in onzekerheid te leven dat de rente weer fors gestegen is, wanneer de rentevaste periode van je huidige lening over bijvoorbeeld vijf jaar is afgelopen.