De educatieve kracht van muziekdoosjes

De laatste tijd is houten speelgoed onder ouders weer ontzettend populair. Dat is niet zonder reden: het heeft allerlei voordelen voor de zintuigelijke ontwikkeling van kinderen. Zo voelt hout vaak vertrouwder en steviger aan en wordt de fantasie van kinderen meer gestimuleerd dan door plastic speelgoed. Maar wist je dat het aanbod van houten speelgoed niet ophoudt bij “simpele” producten als auto’s, diertjes en kinderwagentjes? Er worden ook complexere spullen gemaakt van dit materiaal. Een goed voorbeeld van houten speelgoed dat de ontwikkeling van kinderen nog eens extra stimuleert, is het vertrouwde muziekdoosje.

Vertrouwd

Muziek is voor kinderen veel vertrouwder dan de meeste mensen beseffen. Het gehoor vormt zelfs de allereerste verbinding die een ongeboren baby met de buitenwereld heeft: al in de baarmoeder kan een kind muziekstukken herkennen wanneer die vaker worden gedraaid en vaak zorgt die herkenning ook voor meer rust. Niet gek dus, dat muziek ook na de geboorte iets heel vertrouwds is voor een kindje! Als ouder voel je dit vaak ook intuïtief aan. Slaapliedjes zingen, neuriën – niemand heeft je ooit verteld dat je het moet doen, maar je doet het automatisch wanneer je je kleine wilt kalmeren.

Om die redenen is een muziekdoosje een perfect speeltje voor kinderen in alle fasen van de vroege ontwikkeling. Is een baby net geboren? Muziek zorgt dat hij of zij zich veilig voelt en rustiger wordt. Is het kindje al iets ouder? Dan zorgen de geluidsprikkels voor stimulering van de zintuigen. Ook heeft onderzoek uitgewezen dat vooral klassieke muziek het concentratievermogen van kinderen enorm vergroot. Nog weer later in het groeiproces kan een muziekdoosje ook de nieuwsgierigheid en onderzoekende geest van een kind stimuleren. Want waar komt nu muziek precies vandaan? En waarom houdt het na een tijdje weer op? Een kind kan urenlang vol overgave puzzelen om uit te vinden hoe hij zelf het doosje aan kan zetten.

Visueel

Naast het luisteren naar de klanken uit een muziekdoosje is er ook nog het visuele aspect. Ook dit is een belangrijk aspect wat niet uit het oog mag worden verloren. Immers, kinderen vinden het erg prettig om, naast luisteren, ook iets te hebben waar ze naar kunnen kijken. Dit kijken naar iets moet hen wel boeien, want kleine kinderen kunnen hun concentratie nog niet zo lang vasthouden. Op veel muziekdoosjes draaien allerlei figuurtjes hun rondjes. Vaak zijn dit dierenfiguurtjes, maar ook bijvoorbeeld een prinsesje of een piraatje kom je veel tegen. Dit “dansen” van deze figuurtjes blijft keer op keer een uniek schouwspel voor kinderen en brengt hen, in combinatie met de rustige klanken, in een toestand van rust.

Nostalgie

Voor veel ouders is het ook een nostalgische ervaring om een muziekdoosje te gebruiken: velen hadden als kind immers ook al zoiets op hun kinderkamertje staan. En kies je een mooi exemplaar uit, dan staat het ook nog eens prachtig op de vensterbank of in de kast. Een houten muziekdoosje is, kortom, een ideaal cadeautje, zowel voor pasgeboren baby’s als voor kinderen die al wat ouder zijn. Kies een rustig muziekje – ook wel zo prettig voor de ouders – en het genieten kan beginnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*