Crisiscommunicatie is een vorm van communicatie tijdens een ernstige of problematische situatie. Een crisiscommunicatie plan treedt in werking wanneer er zich een situatie voordoet waarbij de directie genoodzaakt is zijn bedrijf, product en / of personeel te beschermen voor de media. Dit doet een directie niet door zijn mond te houden en te zeggen dat er niks aan de hand is, maar doormiddel van crisiscommunicatie.
Wanneer crisiscommunicatie
Zoals aangegeven treedt een crisiscommunicatie plan in werking tijdens een situatie waarbij de directie genoodzaakt is zijn bedrijf, product en / of personeel te beschermen voor de media. Maar wat voor een situaties zijn dit nou eigenlijk? Ik zal een voorbeeld toelichten.
Jij runt een grote centrale bakkerij en jij levert brood aan bij de bakkers en winkels. Op een dag wordt er een bericht via de (sociale) media gepubliceerd waarin aangegeven wordt dat er een stuk plastic in het brood is gevonden. Al gauw wordt dit bericht gedeeld en wordt erop gereageerd, het bericht gaat een eigen leven leiden en er blijken nog meer mensen plastic in het brood hebben gevonden. Wat doe jij? Doe je niks dan escaleert de situatie en zullen de verschillende brandjes samen gevoegd worden tot één grote brand die moeilijk te blussen is en serieuze gevolgen kan hebben voor jou onderneming. Ga je handelen doormiddel van het crisiscommunicatie plan dan ben jij in staat om deze brandjes tijdig te blussen. Het blussen van deze brandjes kost moeite, en je zult moeten laten zien dat er aan een oplossing gewerkt wordt, maar je zult zien dat de situatie onder controle is.
Waarom crisiscommunicatie
Doe je niks tijdens een crisissituatie dan zal de situatie en conversatie erover escaleren waardoor het niet meer te overzien is. Veelal zie je dit bij organisaties die de situatie niet serieus nemen en het weg wimpelen onder het mom van “Het waait wel over”. Serieuze situaties waaien niet over, zorg er daarom voor dat er plan van aanpak klaar ligt. En schakel hem in, hoe klein en onschuldig de situatie ook lijkt.
Hoe werkt crisiscommunicatie
In een crisiscommunicatie plan ligt vast gelegd wie er reageert tijdens een crisissituatie. Ook legt men in het crisiscommunicatie plan vast met welke “tone of voice” er besproken gaat worden. Dus wanneer jij een onderneming runt met 100 medewerkers waarvan er normaliter 10 zich bemoeien met (online) communicatie legt met in het crisiscommunicatie plan vast dat er een radiostilte volgt en er alleen gecommuniceerd wordt door de vastgelegde personen. In veel gevallen is dit de directeur of de communicatie manager. Maar dit mag jij voor jouw eigen onderneming zelf bepalen. En het is enorm belangrijk dat je reageert op (online) berichten, nee is ook een antwoord, het zal mensen niet altijd tevreden stellen maar je laat zien dat je ermee bezig bent. Niet reageren zal veel meer schade aan de situatie toebrengen.
Vragen over crisiscommunicatie
Ik kan mij voorstellen dat jij na het lezen van dit blog nog meer vragen hebt gekregen over crisiscommunicatie. Geen probleem, neem contact met mij op en ik zal u helpen.