Bedrijf starten – de kracht van anders zijn

Jaarlijks starten meer dan 100.00 mensen een eigen bedrijf. De reden dat ze een bedrijf starten is om meer vrijheid te hebben, hun passie te kunnen volgen, hun creativiteit kwijt te kunnen of om een positieve bijdrage te leveren aan de wereld op hun eigen manier. Helaas blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel dat tussen de 85 tot 95 procent van alle startende ondernemers stoppen, in de eerste 5 tot tien jaar. Dit komt omdat de overgrote meerderheid van de ondernemers zichzelf niet kan onderscheiden van hun concurrenten. Hieronder legt 123 bedrijf starten uit waarom dit is.

Bedrijf starten: De 2 Concurrentie Strategieën

Volgens Michael Porter zijn er grofweg 2 concurrentie strategieën:

Concurreren op prijs
Concurreren op prijs; dit is een slechte strategie; er is altijd iemand “de goedkoopste” – dit leidt tot de strijd naar de bodem van de markt – een voorbeeld van een aanbieder die concurreert op prijs is de Aldi. De marges zijn flinterdun en het maken van winst is lastig met deze strategie. Concurrentie in deze bedrijfstak leidt tot de bodem van de markt. Wees jezelf bewust van het feit dat vaak slechts 20% van een markt, zijn of haar keuze alleen baseert op prijs.

Concurreren met een differentiatiestrategie
Differentiatie is het anders positioneren van jezelf in de markt dan je concurrenten – Een voorbeeld van een aanbieder met een duidelijke differentiatiestrategie is Apple. De marges zijn flink en dus is het maken van winst gemakkelijker dan winst te maken met een prijsconcurrentiestrategie. Er is bij een differentiatiestrategie genoeg winst om te herinvesteren in het bedrijf en de mensen van het bedrijf. Dit maakt de differentiatiestrategie in mijn ogen de betere strategie. Bij een differentiatiestrategie kun je dus een hogere prijs vragen met een hogere marge.

Bedrijf starten met een differentiatiestrategie

Ga je jouw bedrijf starten? Vraag jezelf af: Hoe kan ik anders zijn dan andere bedrijven? Wat kan ik doen om mijzelf en mijn bedrijf te onderscheiden van de rest?
Het differentiëren door bedrijven is vandaag de dag moeilijker dan ooit:
• Bedrijven die de geijkte paden volgen om hun producten en diensten te differentiëren, imiteren vaak concurrenten.
• Omdat het starten van een bedrijf zo makkelijk is en de kansen nu zo groot zijn, zijn er veel concurrenten aanwezig in bijna elke markt.
• Merk loyaliteit is nu veel moeilijker, omdat de consument productcategorieën ziet als een waas van te veel keuzes en niet genoeg verschillen ziet die er toe doen.
• Volgens Jack Trout, schrijver van het boek “positionering; de marktstrijd om een plekje in het brein”, leven we in de meest over-gecommuniceerde maatschappij ooit.

Hoe kun je jezelf onderscheiden wanneer je je bedrijf gaat starten?
Creëer zelf een categorie. Richt jezelf op een deel van de markt die nog niet aangesproken wordt, of richt je op een bepaalde markt en doe het totaal anders. Een mooi voorbeeld is Domino’s pizza’s die in plaats van kwaliteit van de pizza, zich ging richten op de snelheid van levering. Het onderscheid in de markt van pizza’s is dus dat als je een pizza snel geleverd wilt hebben, je bij domino’s pizza moet zijn. Een positionering is dus altijd simpel en duidelijk.

Wil je meer informatie? Maak dan gebruik van het stappenplan bedrijf starten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*