Zwemmers vaker in de problemen dan vorig jaar

Open water is altijd gevaarlijk en dit gevaar wordt vaak overschat. Elk jaar vallen er dodelijke slachtoffers door de kracht van het water. Dit jaar is de noodklok geluid door de reddingsbrigade.

Aantal dodelijke slachtoffers neemt toe

Verwacht wordt dat er dit jaar namelijk beduidend meer slachtoffers in open water vallen dan vorig jaar het geval was. Tot nu toe zijn er al evenveel dodelijke ongevallen op het water geregistreerd als vorig jaar in het hele jaar te betreuren zijn, namelijk negen. Dit komt waarschijnlijk doordat er vorig jaar niet zoveel mooie dagen waren als dit jaar. Verwacht wordt dat het aantal dodelijke slachtoffers nog op zal lopen. De kans op ongelukken kan worden verkleind door het nemen van maatregelen. Hierover communiceert de reddingsbrigade. Vorige week rukte de Nederlandse reddingsbrigade maar liefst 1.763 keer uit in de binnenwateren en de Nederlandse kust. Mensen die zwemmen in de binnenwateren moeten alert zijn op andere signalen dan aan de kust om risico’s tot ongelukken te verkleinen. De reden van de groei van het aantal acties van de reddingsbrigade kan ook komen doordat het team nu groter is aan de kust. De groei is niet een trend van het afgelopen jaar. Vanaf 2011 is het aantal dodelijke slachtoffers door open water toegenomen. In 2011 waren er nog 4 slachtoffers waar het er in 2014 al 7 waren.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is pijnlijk om te zien dat alle dodelijke slachtoffers voorkomen hadden kunnen worden door basismaatregelen te nemen. Denk aan ouderlijk toezicht, zwemvaardigheid op peil houden en je verantwoordelijk gedragen in het water. Buiten zwemmen is heerlijk en je mag plezier maken, maar doe dit altijd op een verantwoordelijke manier. Zo kunnen tragedies voorkomen worden. Open water is totaal andere koek dan een zwembad, waar geen stroming aanwezig is, waar het water door een zwembadfilter wordt gereinigd en er bijna altijd wel toezicht is.

Tips Reddingsbrigade

De reddingsbrigade heeft een aantal tips die je altijd in je achterhoofd zou moeten houden tijdens het zwemmen: zwem alleen onder toezicht van de reddingsbrigade op toegestane plekken. Verlies je kinderen nooit uit het oog. Ga niet verder dan de knieën in het water als je niet kunt zwemmen. Zwem weg van muien. Dit zijn stromingen die richting de zee trekken. Drink geen alcohol, zwem nooit alleen en spring niet van bruggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*